Vinárstvo G.a.-Bor 3
Vinárstvo G.a.-Bor 1
Vinárstvo G.a.-Bor 2
Vinárstvo G.a.-Bor 3
Vinárstvo G.a.-Bor 4
Vinárstvo G.a.-Bor 5
Vinárstvo G.a.-Bor 6
Vinárstvo G.a.-Bor 7
Vinárstvo G.a.-Bor 8
Vinárstvo G.a.-Bor 9
Vinárstvo G.a.-Bor 3
Vinárstvo G.a.-Bor 1
Vinárstvo G.a.-Bor 2
Vinárstvo G.a.-Bor 3
Vinárstvo G.a.-Bor 4
Vinárstvo G.a.-Bor 5
Vinárstvo G.a.-Bor 6
Vinárstvo G.a.-Bor 7
Vinárstvo G.a.-Bor 8
Vinárstvo G.a.-Bor 9
Full Screen
Kategórie:

Vinárstvo GA-BOR

 

Malé rodinné vinárstvo, ktoré sa venuje výrobe vína výhradne z čiernych ríbezlí zrejúce v pivniciach vytesaných do tvrdého piesku pri obci Želovce, ktorej vznik sa datuje do obdobia raného stredoveku.

 

História vinárstva GA – BOR sa začala výsadbou 3 hektárov čiernych ríbezlí v roku 2003. Začiatky výroby vína z čiernych ríbezlí v obci Želovce siahajú do čias grófstva rodiny Zichy, ktorá tu v roku 1772 postavila barokový kaštieľ. Víno z čiernych ríbezlí sa tu vyrábalo a používalo na liečbu anémie, ktorou trpela grófka.

Postupným vylepšovaním majiteľ vinárstva Gabriel Oravec s rodinou za obdobie 18 rokov zostavil súbor vlastných receptúr na výrobu viacerých druhov tohto fantastického nápoja, dosládzaného medom pri kvasení. Tieto receptúry sú ich rodinným klenotom.

Plody čiernych ríbezlí patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Majú vysoký obsah vitamínu C, železa a antioxidantov. Priaznivo pôsobia na trávenie a vo forme vína aj proti chudokrvnosti. Na pokrytie dennej potreby vitamínu C stačí 9 bobúľ čiernych ríbezlí. Významnou vlastnosťou čiernych ríbezlí je ich odolnosť, čo znamená, že ich nie je potrebné chemicky ošetrovať.

Na výrobu vín GA – BOR používajú odrody čiernych ríbezlí, ktoré boli vyšľachtené vo Výskumnom ústave v Bojniciach, a to najmä VIOLA, OTELO, ZUZKA a KATKA. Každoročne vyprodukujú iba limitovaný počet fliaš z každého druhu s cieľom udržať konštantnú kvalitu produktu.

V rodinnom vinárstve nájdete bohatú ponuku vín z čiernych ríbezlí ako Suché, Polosladké, Candiz,  Dezertné, Korenené a špeciálne vína s prívlastkom Barrique. Cieľom barikovania je senzorické obohatenie vína, ktoré sa (rôzne dlho) ponecháva v kontakte s páleným drevom. Dochádza tak k vzájomnej výmene aromatických látok medzi vínom a vypáleným vnútrajškom suda (barikovanie). Ide o pôvodne francúzsku technológiu starú približne 50 rokov. V ich vinárstve používajú výhradne barikové sudy od firmy T.W. Boswell Polonyi, vyrobené zo slovenského dubu, spracovávaného v obci Hontianske Tesáre.

 Vinárstvo GA- BOR je aj držiteľom ochrannej známky Regionálny produkt Novohrad.

Meno a priezvisko/Názov: Vinárstvo GA-BOR
Adresa/Sídlo: Údolie želovských pivníc, Želovce 991 06
Telefonický kontakt: Gabriel Oravec : +421 907 365 988
E-mail: info@ga-bor.sk
Web: Navštíviť web
Sociálne siete:

Adresa: Unnamed road, 991 06 Želovce, Slovensko

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Vinárstvo GA-BOR”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *