IMG_7238
IMG_7235
IMG_6658
IMG_6424
IMG_6408
IMG_6363
IMG_6159
IMG_6148
IMG_5015
IMG_4849
IMG_4832
IMG_7238
IMG_7235
IMG_6658
IMG_6424
IMG_6408
IMG_6363
IMG_6159
IMG_6148
IMG_5015
IMG_4849
IMG_4832
Full Screen

Med patrí medzi najznámejšie včelie produkty V našej lokalite sa za ideálnych podmienok vyskytuje med čerešňový – v období kvitnutia čerešne vtáčej – tento med je z našich medov najviac aromatický. Obsahuje viac glukózy ako fruktózy a preto pomerne skoro začína kryštalizovať. Vieme ho pastovať a ponúkame pastovaný čerešňový med, ktorý má krémovú konzistenciu. Hlavná znáška je z agátu – agátový med – svetložltý až priesvitný, bez arómy, je vhodný na sladenie čaju a kávy. Obsahuje viac fruktózy, preto takmer vôbec nekryštalizuje.

Poslednou znáškou je znáška z lipy, ktorá je však v poslednom období veľmi slabá , prípadne žiadna alebo za ideálnych podmienok je nahradená medovicovou znáškou. Lipový med je žltkastej farby, aromatický. Pomer fruktózy a glukózy je vyvážený. Medovicu produkuje hmyz – producenti medovice.  Nabodávaním listov, za pomoci osmotického tlaku rastlín, prúdi šťava rastliny do úst hmyzu, ktorý ho prehltáva. Po tom ako šťava prejde tráviacim ústrojenstvom ju vylučuje tento hmyz na listy a ihličie, odkiaľ ho zbiera včela medonosná a ďalej spracováva. Medovicový med robí vzácnym aj jeho nedostupnosť a obrovská závislosť od prírodných podmienok a počasia. Medovicového medu je najmenej zo všetkých medov. Niekedy sa však nedá vyprodukovať jednodruhový med a vtedy ho ponúkame ako zmes kvetov.

Sme vďační a vážime si akýkoľvek med vyprodukovaný našimi včelami. Snažíme sa produkovať kvalitný med s čo najnižším obsahom vody – 15 – 17%. Norma EÚ povoľuje 20%, slovenská norma je prísnejšia – obsah vody v mede musí byť max. 18% .

Informácie o výrobcovi

Toto tradičné remeslo sa u nás dedí z generácie na generáciu. Včelárime spolu s manželkou už 15 rokov a sme už tretia generácia v našej rodine. Začínali sme  na jar  v roku 2005, po tom, ako v decembri 2004 náhle zomrel môj otec. V kočovnom voze sa vtedy nachádzalo 30 včelstiev a pred nami dôležité rozhodnutie. Predať včely alebo začať včeláriť? Rozhodli sme sa pre to druhé a dnes si život bez včiel nevieme predstaviť. Včelnicu sme zmodernizovali – vymenili staré úle za nové – nadstavkové. Včelárime v obci Lentvora, ktorá patrí do mikroregiónu Novohradské Podzámčie. Územie prislúchajúce k obci s rozlohou 1383 ha je v rozpätí nadmorských výšok 450 až 665 m.n.m. Chotár tvoria ploché, dolinami rozčlenené chrbty andezitických tufitov. Bukové a dubové lesy sú na strmých úbočiach dolín. V uvedenej lokalite nie je žiadne poľnohospodárstvo ani priemyselná výroba. Je to čistá príroda kde žije a voľne sa pohybuje (priamo v našej záhrade) lesná zver, najmä jazvec, líška, jeleň, diviak a iné. Dalo by sa povedať, že je to raj pre naše včielky.

V roku 2011 sme sa prihlásili na štúdium včelárstva na SOŠ pod Bánošom v B.Bystrici, ktoré sme v r.2012 úspešne ukončili. Stále však zbierame nové informácie a obohacujeme si tak naše vedomosti na rôznych výstavách a prednáškach. Aj keď v zimnom období je na včelnici pokoj, my nezaháľame a pripravujeme sa na ďalšiu sezónu. V príjemnom teple drevárskej dielni vyrábame a renovujeme úle, rámiky, oplodniačiky …  Medzistienky si dávame vyrábať z vlastného vosku.

Predajné miesto:
Priamo u výrobcu na objednávku.

Ďalšie predajné miesta:

Regionálne trhy a jarmoky

Meno a priezvisko/Názov: Ivan Králik - medy a orechy v mede
Adresa/Sídlo: Mlynská 341 985 56 Tomášovce
Telefonický kontakt: +421 902 901 971
E-mail: iveta.kralikova.lc@gmail.com

Adresa: Mlynská 341, 985 56 Tomášovce, Slovensko

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Ivan Králik – medy a orechy v mede”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *