I5D_3893-2048 (002)
90879405_3314138391949044_8256102443532681216_o
92950755_3347248188638064_3593964483661266944_o
95700263_3401958643167018_4180675527603912704_o
97037232_3420496291313253_4326705897431629824_o
94817890_3384338524929030_1443807678081007616_o
60777172_2642876972408526_5389872498336595968_n
40036195_2232731073423120_1015883572231274496_n
I5D_3893-2048 (002)
90879405_3314138391949044_8256102443532681216_o
92950755_3347248188638064_3593964483661266944_o
95700263_3401958643167018_4180675527603912704_o
97037232_3420496291313253_4326705897431629824_o
94817890_3384338524929030_1443807678081007616_o
60777172_2642876972408526_5389872498336595968_n
40036195_2232731073423120_1015883572231274496_n
Full Screen
(2 recenzie zákazníkov)
VÍNO NATURAL Domin & Kušický,  je prvým certifikovaným ekologickým vinárstvom a vinohradníctvom na Slovensku.

 

Keď Ján Domin odkúpil „Výskumný ústav vinársky a vinohradnícky“ vo Veľkom Krtíši v roku 1996, jeho vízia znela „Keď vinárstvo, tak ekologické.“ Nedávno toto vinárstvo poctila návštevou aj prezidentka SR – Zuzana Čaputová.

Vyspovedali sme Róberta Kušického, obchodného reprezentanta vinárstva, o tom, aké boli začiatky vinárstva, aké sú jeho obľúbené miesta v Novohrade aj o novinkách, ktoré pripravujú.

 

VÍNO NATURAL Domin & Kušický je na Slovensku priekopníkom biovín. Tento rok oslavuje vaše vinárstvo 20 rokov. Aké boli vaše začiatky?

 

Dvadsať rokov bude až na budúci rok, pretože nové pivničné hospodárstvo bolo postavené v roku 2001, takže aj prvé bio vína vznikli až od roku 2001.

V roku 2001 to bol nevídaný počin. Mnohí ľudia tomu nerozumeli a nerozumejú dodnes, ale filozofia vinárstva je nemenná.

My všetci, ktorí okolo toho pracujeme, tomu veríme a dokonca to chceme posunúť ešte o stupeň vyššie a to je k „ BIODYNAMIKE“.

Dnes vinárstvo obhospodaruje 40 ha viníc /8 hlavných odrôd/ a 13 ha ovocných sadov / Gaštan jedlý a Orech kráľovský/. Kapacita pivnice ja nastavená na 100 000 fliaš ročnej produkcie.

Čo si máme predstaviť pod pojmom BIO víno?

 

Celý príbeh začína pri registrácii na ÚKSÚPE / Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky/, rozboroch a príprave pôdy pre výsadbou vinohradu. Živiny do pôdy sa dopĺňali len organickou formou.

Počas celej životnosti vinohradu je zakázané použiť akýkoľvek herbicíd, či systémový fungicíd. Použiť sa môžu len prípravky kontaktné, ktoré fungujú na báze elementárnej síry alebo medi. A samozrejme aj za pomoci množstva moderných ekologických prípravkov.

Proti živým škodcom pomáhajú nami nasadené dravé roztoče. Čiže je to taký návrat k tradičnému hospodáreniu na pôde, aký tu bol po stáročia. Snažíme sa o maximálnu biodiverzitu.

No a z takto dopestovaného hrozna / prvá úroda je po 3-4 rokoch /, sa vyrába /tvorí, vzniká/ bio, eko  alebo organické víno. Spracúva sa maximálne šetrne a rýchlo. Stále to musí byť  zdravé a dozreté hrozna. Ak nedosiahne optimálnu technologickú zrelosť, tak sa nespracúva.

Hrozno sa spracúva bez pridávania akýchkoľvek prídavných látok /aditív/, ktoré by menili charakter budúceho vína, hlavne jeho vôňu a chuť.

Vinifikácia prebieha za pomoci riadenej fermentácie, v nerezových nádobách. My sa tento proces snažíme robiť za pomoci našich autochónnych kvasiniek, alebo certifikovaných a selektovaných bio kvasiniek.

Vína sú s minimálnou pridávanou sírou /jediný povolený konzervant pri bio vínach/, cca. 50 – 100 mg/l celkovej síry v nafľašovanom víne. A zároveň sú nízko histamínové, kvôli rýchlemu a šetrnému spracúvaniu.

Síra, či histamín sú látky, ktoré vznikajú prirodzene vo víne, ale vo väčších množstvách spôsobujú mnohým ľuďom zdravotné problémy.

Na čírenie sa nepoužíva živočíšna bielkovina, takže sú aj vegánske.

 

VÍNO NATURAL Domin & Kušický je rodinné vinárstvo, nezasahuje Vám práca do súkromia?

 

Určite áno, keďže všetci čo sa podieľame na chode vinárstva sme rodinní príslušníci. Samozrejme, celý proces je aj za pomoci zamestnancov, ktorých je k dnešnému dňu štrnásť.

Vinohrad je veľká zodpovednosť a hodnotu má len vtedy, ak je o neho postarané. Ale potom ten výsledok vo väčšine prípadov je potešiteľný.

Z času na čas zasiahne vyššia moc, ale aj to sa snažíme prijať s pokorou a byť vychystaní aj na takéto prípady.

No a ďalšou kategóriou je prezentácia vína na festivaloch, výstavách a verejných vinárskych podujatiach. Väčšinou sa to deje cez víkendy a do neskorých večerných hodín. A samozrejme, je to spojené aj s cestovaním po celom Slovensku, ale aj zahraničí.

Okrem vína ponúkate vo vašom vinárstve aj hroznovú múku a tiež olej.

 

Olej a múku nám vyrába jedna maďarská certifikovaná bio prevádzka, ktorá to robí z našich výliskov. V podstate výlisky sú odpad, ktorý sa takto zhodnotí. Proces začína separáciou, kde sa z vysušených výliskov oddelia šupky a jadierka. Následne sa jadierka lisujú za studena a potom melú na jemnú múku.

Olej je vhodný na studenú aj teplú kuchyňu a dá sa konzumovať aj surový /čajová lyžička ráno/, poprípade ho pridávať do šalátov. Múka je vhodná ako prídavok ku klasickej múke / 5% / pri akomkoľvek pečení, alebo ako ingrediencia do smoothie, či do jogurtu.

Oba tieto produkty majú veľký obsah antioxidantov a iných užitočných látok pre ľudské telo. Spomeniem aspoň taxifolín či resveratrol.

 

Aké sú vaše najobľúbenejšie miesta v Novohrade? Čo by ste odporúčali návštevníkom vidieť a zažiť?

 

Novohrad a celý juh Banskobystrického kraja je veľmi krásne, ale tak trochu „Bohom zabudnuté “ územie. Obchádza ho vo väčšine železnica a aj kvalitnejšie cestné spojenie. Napriek tomu je tu čo vidieť a aj obdivovať.

Okrem krásnej prírody aj množstvo kultúrnych pamiatok. Spomeniem Haličský zámok alebo Madáchovský kaštieľ v Dolnej Strehovej. Ale určite aj krásne cyklotrasy, či možnosti relaxu. No a samozrejme aj vínnu turistiku, ktorá je vo svete už veľmi populárna. V rámci okresu Veľký Krtíš si záujemca môže dohodnúť u vinárov degustáciu vín, či zážitkovú gastronómiu.

 

Ako by ste zhodnotili uplynulý rok 2019 a aké novinky môžeme čakať v tomto roku?

 

Bol to rok vyvážený, hrozna tak akurát, z čoho vyplýva aj kvalita vín. Zber začal v optimálnom čase, jeseň bola teplá a suchá.

Novinkou bude v tomto roku nafľašovanie limitovanej edície na Slovensku vyšľachtenej odrody Hron, ktorá pochádza z ročníka 2018 a zrela v 600 litrovom francúzskom dubovom sude. Raritou bude aj 100 očíslovaných fliaš z tohto vína, vo formáte 1,5 litra / magnum /. Každá z týchto fliaš bude jediná a zároveň jedinečná.

No a samozrejme, budú sa podľa potreby dopĺňať dopredávané vína novšími ročníkmi. Okrem toho už druhý krát budeme fľašovať víno zo 710 litrového betónového vajíčka, odrodu Viognier. Je to naturálny produkt, kvasený autochtónne, bez filtrácie a s minimálnym obsahom pridávanej síry. A bude zabalený tiež originálne.

 

Budem veľmi rád, ak rozhovor zaujal. A ešte viac, ak som niekoho motivoval k návšteve. Lebo raz vidieť a hlavne ochutnať, je viac ako stokrát čítať, či počuť.

 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa spokojných zákazníkov.

 

2 recenzie k Osobnosti regiónu Novohrad – Vinárstvo Domin & Kušický

  1. Stefan Chrtiansky

    Vyborny clanok, vyborne vínka a vyborní ludia ktorí ich vyrabaju

  2. Ján

    Prvy krat som bol u nich v roku 2002 a od vtedy tam chodim pravidelne. Vynikajuce vinka od vynikajucich ludi, robia to so srdcom a laskou 👍

Pridať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *