Divin-hrad
Somoska-tajomna FINAL (2)
NNG_09
DCIM100MEDIADJI_0090.JPG
zámok_Halič
Divin-hrad
Somoska-tajomna FINAL (2)
NNG_09
DCIM100MEDIADJI_0090.JPG
zámok_Halič
Full Screen

SOMOSKÓI VÁR

 

A somoskői vár (szlovákul: Hrad Šomoška) a magyar–szlovák országhatár túloldalán, az egykor önálló községnek számító, ma Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson található Szlovákia területén. Nem hagyományos hatoldalas bazaltoszlopokból épült, és ebből a szempontból egyedülálló a szlovák várak között.

A vár látogatói mind megcsodálhatják az egyedülálló természeti képződmény, a somoskői bazaltvízesést. A várdomb északkeleti oldalán található hatszöges bazaltkő-oszlopok alkotják.
A vízesés közelében meglátogathatjuk az ún. kőtengert – csak kövekből álló nagy területet az erdő közepén.

FÜLEKI VÁR

 

A középkori füleki vár 1993 óta várja látogatóit. Az 5 emeletes Bebek-torony 2008-ben lett átrendezve vármúzeummá, melynek állandó tárlatát 2017-ben modernizálták.
2018-ban a nyilvánosság számára is látogathatóvá vált két föld alatti folyosó, melyeket a vár alatti sziklákban alakítottak ki. A föld alatti folyosók közül kettőt légvédelmi menedékként azonosítottak. A projekt egyik célja az volt, hogy ezeket a tereket kiállítási helyként a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegyék. Az egyikben a második világháború helyi eseményeit dokumentáló installáció található, amely tartalmaz egy zsidó kiállítást.

DIVÉNY VÁRA

 

Divény várromjai Divény községben találhatóak. Autóval nagyon könnyen meglehet közelíteni.
Az autóját parkolhatja a reneszánsz kastély parkolójában vagy a templom körüli út mentén.

Gyalog eljuthat a templom két tornyához, ahonnan csak pár percnyi sétára van a kastély. Ideális ide követni a vörös turistajeleket, amelyek az oldalsikátorba vezetnek. Az erdő és a kert szélén felmászik egy kis rétre, ahol a temető közvetlenül a kastély alatt található. A teljes kimenet nem tart több, mint 1/4 óra.

KÉKKŐ VÁRA

 

Kékkő egy azonos nevű kastéllyal büszkélkedhet egy dombon a falu felett. Ez a kastély sok pusztító háború tanúja volt. Ugyanakkor nem volt könnyű meghódítani, amint azt a török ostrom idejéről szóló legenda mutatja be. 30 ezüst tallért kínáltak egy kékkői lakosnak, aki meg is oldotta a törökök problémáját. Az ágyúkat egy közeli domb tetejére állítva lebombázták az erődítményeket és felhúzták a félholdas zászlót Kékkő várára.

Ma csak egy romantikus rom maradt meg a kékkői középkori kastélyból. A 18. században azonban újjáépítették és 1994 óta ad otthont az egyedi Bábkultúrák és Játékok Múzeumának, vonzó kiállításokkal, ahol a hazai gyártás mellett indiai vagy tunéziai bábokat is találhatunk. A múzeumban található a Szlovák Fogorvosi Kamara történelmi kiállítása is, amely Közép-Európában az egyetlen ilyen jellegű.

GALICIA NUEVA GÁCSI VÁRKASTÉLY

 

A Chateau Hotel **** Galicia Nueva Szlovákia déli részén, Gács községében található, nyolc kilométerre Losonc városától.

A gácsi kastély történetének kezdete a 12. századra nyúlik vissza, az első írásos említés 1386-ból származik. I. Ferdinánd király a XVI. század közepén nemes Lossonczy Istvánnak adta ár az örökséget. Lánya, Anna és Forgách Zsigmond házasságával  hosszú időszakra, egészen 1948-ig, vált a történelmi Magyarország egyik legrégibb nemesi családjának, a Forgach családnak a birtokává.

Nemzeti kulturális emlékmű, a reneszánsz-barokk stílusú Galicia Nueva Várkastély Hotel **** tíz évnyi rekonstrukció után, 2016-ban nyitotta meg kapuit.

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„KASTELYÓK ÉS VÁRAK” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük