20180323_101040
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cerova vrchovina
20180323_101040
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cerova vrchovina
Full Screen
Kategória:

Ha a legfiatalabb vulkánok térsége vonzza, és szeretné látni annak kialakulását az elmúlt húszmillió évben, látogasson el Nógrád déli részébe. Sokan ezt az térséget “őskori Pompejnek” is nevezik, ahol a Cseres-hegység vulkánjai figyelemre méltó geológiai képződményeket képeztek.

A nógrádi térség szépségeit fedezheti fel egy 3,5 m széles és 24 km hosszú tanösvényen is – a Déli Turisztikai Főútvonalon, amely a Cseres-hegység nyugati részének gerince mentén vezet, elsősorban Szlovákia és Magyarország államhatárán.

Sátorosbánya község vasútállomása felett ér véget, ahol kapcsolódik a piros jelzésű turisztikai ösvényhez, így a Bukovinszki gáton keresztül eljut a Somoskői Nemzeti Park tanösvényeire.

A romhánypusztai homokkövekhez vezető út fordulópontja felett egy 20 kilométer magas kilátótorony emelkedik.

Romhánypuszta a turisztikai főútvonal legjobb kiindulópontja, amennyiben nem akarja egyszerre teljesíteni.

A teljes főútvonal hasonló, enyhe emelkedéssel tarkított természetes ösvény, mely alkalmas kerékpárosok számára, valamint kevésbé képzett turisták által is teljesíthetők.

Az útvonalat a Kalonda mögötti határátkelőhelyen vagy a Sátorosbánya vasútállomáson is megkezdheti.

Kalonda községében a Palóc Múzeumban egy többszáz éves palóc szoba és konyha található, amely képet ad az egykori falusi életről.

A kiállítás következő része áttekintést nyújt a falu történetétől a napjainkig.

Az információs panelek megmutatják, mit kell megfigyelni, és az irányjelző táblák jelzik, hol érdemes megfordulni.

A kanyar után eljuthatnak például a Mucsényi-barlanghoz, a csákányházi földtani profilhoz, a romhánypusztai homokkövekhez vagy a Karancs-hegységhez.

Ezekben a helyeken meg van rá az esély, hogy ritka emléktárgyat találhatnak 20 millió éves növények és élőlények lenyomatainak formájában vagy az őskori cápák megkövesedett fogait.

Ez a főútvonal mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy az eredeti természetes egységek életét megfigyelhessék a Cseres-hegység és a Karancs – Medves hegység tájvédelmi körzetében.

Ez lehetővé teszi, hogy megismerkedjenek a helyi növény- és állatvilággal.

Megismerkedhet a régió eredeti lakosainak – Palócok – sajátos életmódjával és történelmével, például az út melletti múzeumokban: a kalondai Palóc szobában korabeli konyhával, amely képet ad a régi falusi életről, továbbá meglátogathatják a Füleki Vármúzeumot, a nógrádi múzeumot Losoncon vagy Salgótarjánban.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„TURISZTIKA A DÉLI FŐÚTVONALON” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük