Kategória:
PALÓC GRAND KANYON

 

Könnyű túrázásra vágyna a vasárnapi ebéd után? Ebben az esetben a Palóc Grand Canyon a legjobb választás .

 

A hivatalos név a magyar nyelvről történő fordítás után a Páris patak szurdoka. Sajnos a patak az év nagy részében száraz, de ha az esős évszakban is meglátogatja a Grand Kanyon-t, akkor patakká is dagadhat.

 

A legegyszerűbb megközelítés Ráros községen keresztül lehetséges, ahol a magyarországi híd átlépése után egy körforgalomban Szécsény irányába kell lefordulni. A szurdokot egy újonnan épített hatalmas menedékház jelöli, itt információs táblák fogadják az idelátogatókat, amelyeken a leírások magyar és angol nyelven kívül szlovákul olvashatók.

 

Itt található egy hatalmas, közel 20 méter magas fal, homokkő és kavics lerakódásokkal. Az átlátszó információs tábláknak köszönhetően biztosan nem fog eltévedni, és ha gyerekekkel túrázol, ez a hely biztosan nem fog csalódást okozni.

 

A KOTMÁNYI VÍZESÉS

 

A Kotmányi vízesés pontosabb neve a Vrbinský patak vízesése, Pogyány vár alatt.

Az utazás, amelynek célja csak a vízesés, Kotmány község végétől számítva 3-5 órán belül lebonyolítható. A legjobb, ha tavasszal kerül sor a kirándulásra. A piros turistaút mentén a völgyben haladva eljuthat a Vrbinský patak kanyarjáig.

Majd tovább vezeti a turistákat a patak, amely akár a test és a lélek felfrissítésére is lehetőséget nyújt, ha a sziklákon átmászva eljutnak a partjáig.  A kevésbé gyakorlottak számára ajánlott a patakkal párhuzamosan vezető erdőutak közül választani. Az egyik a Pogányvár-hegy lábához vezet, ahonnan a falu kataszteri legelső településének nyomai vezetnek.

Ez egy erődített falu, amely menedékhelyként szolgált a Kyjat kultúrájú emberek számára a bronzkorban (Kr. e. 1100 – 700). A helyet a régészek még nem vizsgálták meg alaposan. Három ezer éves fazekasság vagy bronz megtalálható még a kiszáradt bükkök törzsében is. A vízesésekkel folytathatjuk a patakágy mentén a kotmányi lankákon át.

A Vepor hegység egyenes részei csodálatos panorámás kilátást nyújtanak. Innentől visszatérhet délnyugatra egy erdei ösvényen, amely a kék színnel jelölt kerékpárút, vissza Kotmány felé, vagy válasszon szinte kimeríthetetlen számú útvonal közül, minden irányba.

Kotmány, ahonnan a séta a vízesések elindul és végződik, egy hosszú falu a Vrbinský patak völgyében, a Vepor- és Sztolica-hegyek között. A faluban egy kulturális emlékmű található – a 18. századbeli Zichy család klasszicista kastélya.

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„TÚRÁZÁS” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük