Kategória:

A Nógrádi hegységben 1867. október 2-án született Božena Slančíková Timrava, nemzeti művészünk. Életének 42 évét töltötte itt. Timrava a közeli kút elnevezése alapján választotta művészi nevét. A szülői háztól kiinduló irodalmi tanösvény vezeti az idelátogatókat.

A 10 km hosszú körút során megismerhetik azt a környezetet, amelyben Timrava felnőtt, élt és alkotott. Olyan helyeken járthatnak, ahol leggyakrabban vezettek a művésznő útjai.

A háromoldalú információs panelek mutatják be Timrava életét, a hírnév útját, és írnak arról, hogy miért tekintik “a Nógrád – hegység csodájának”. Rengeteg új információt rejtenek a panelek a művésznő életéről és további régióinkról is, valamint bemutatják azokat a helyeket is, ahol legismertebb műveit készítette.

A történelmi kontextuson át megismerkedhetnek „Timrava konyhája” válogatott receptjeivel és a panelek helyi növény- és állatvilágával. A plébánián – a szülőházban és a B. S. Timrava múzeumban, ahol a tanösvény kezdődik és végződik – egy állandó kiállítás található Timrava emlékét felidézve.

Ha zavartalan pihenésre vágynak, a Nógrád gyógyfürdő festői szépségű tája és a Timrava tanösvény felfedezése a megfelelő választás az Önök számára.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„B.S.TIMRAVA TANOSVÉNY” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük