Kváskový chlieb nielen rada pečiem, ale aj veľa o kváskovom pečení študujem. Tak som sa dočítala, že pečenie s kváskom je staré 5000 rokov. Ešte naše prababičky aj babičky z kvásku bežne piekli. Ja osobne pečiem s kváskom cca 15 rokov. Kváskový chlieb pečiem tradičný ražný do ktorého používam ražnú múku a ražný kvások, raž v menšom množstve tiež pestujem . Samotná prvotná výroba kvásku trvá 5 dní, počas ktorých ražná múka s vodou fermentuje a živé kvasinky, ktoré fermentáciou vzniknú, vytvoria kvások, ktorý sa používa namiesto droždia. Potom s prípravou chleba začínam už večer, kedy múku zmiešam s vodou a kváskom. Táto zmes kvasí 8 – 12 hodín v závislosti od teploty, na druhý deň primiešam múku, soľ, rascu a vodu podľa potreby a poriadne ručne vymiešam cesto, po hodine ešte poriadne premiesim a dám do ošatky. Cesto kvasí 2 – 4 hodiny v závislosti od teploty. Upečiem, ešte horúci potriem studenou vodou. Pri pečení používam aj kúsky usušeného cesta, ktoré podporuje kvasenie. Túto starú technológiu používam aj pri bezlepkovom kváskovom chlebe, s mojou receptúrou. Jeho základom je mak, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, celozrnná pohanková múka, ľanové semienka, skorocelové semienka. Časť surovín, niekedy všetky, pestujeme, samozrejme bez použitia chémie.
Informácie o výrobcovi
Žijem v krásnom prírodnom prostredí Katarínskej Huty, kde z čistých produktov ( v bio kvalite) našej lesnej záhrady , na kurzy kváskovania kupujem múky vhodné na kváskovanie. Kurzy pečenia tradičného kváskového novohradského chlebíka robím po celom Slovensku a veľmi sa teším , keď sa okruh kváskovačov rozširuje
Predajné miesto:
Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode.
Ďalšie predajné miesta:
Trhy v mestách a obciach: Lučenec, Banská Štiavnica ( Vianočný jarmok v Banskom múzeu a Festival kumštu a remesiel), Súdovce ( Milý malý trh), Svätý Anton ( pri starom Hostinci), Brhlovce ( pri kamenných obydliach), Bohunice ( pri Vodnom mlyne), Kokava nad Rimavicou ( Remeselná ulička na Kokavskom Koliesku ).
https://www.facebook.com/tvorimsrdcomlijus/
Meno a priezvisko/Názov: | Ľudmila Hoffmanová - Novohradský kváskový chlieb |
Adresa/Sídlo: | Katarínska Huta 473 985 22 Cinobaňa |
Telefonický kontakt: | +421 950 431 397
+421 905 401 830 |
E-mail: | lijusenka@gmail.com |
Sociálne siete: |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.