slnko kyjatické2
kváskový chlieb raž,špalda, zápara červená pšenica,slnečnica s chiazm
20160728_093444zm
Makový chlebík FB
slnko kyjatické2
kváskový chlieb raž,špalda, zápara červená pšenica,slnečnica s chiazm
20160728_093444zm
Makový chlebík FB
Full Screen

Kváskový chlieb nielen rada pečiem, ale aj veľa o  kváskovom pečení študujem. Tak som sa dočítala, že pečenie s kváskom je staré 5000 rokov. Ešte naše prababičky aj babičky z kvásku bežne piekli. Ja osobne pečiem s kváskom cca 15 rokov. Kváskový chlieb pečiem tradičný ražný do ktorého používam ražnú múku a ražný kvások, raž v menšom množstve tiež pestujem . Samotná prvotná výroba kvásku trvá 5 dní, počas ktorých ražná múka s vodou fermentuje a živé kvasinky, ktoré fermentáciou vzniknú, vytvoria kvások, ktorý sa používa namiesto droždia. Potom s prípravou chleba začínam už večer, kedy múku zmiešam s vodou a kváskom. Táto zmes kvasí 8 – 12 hodín v závislosti od teploty, na druhý deň primiešam múku, soľ, rascu a vodu podľa potreby a poriadne ručne vymiešam cesto, po hodine ešte poriadne premiesim a dám do ošatky. Cesto kvasí 2 – 4 hodiny v závislosti od teploty. Upečiem, ešte horúci potriem studenou vodou.  Pri pečení používam aj kúsky usušeného cesta, ktoré podporuje kvasenie. Túto starú technológiu používam aj pri bezlepkovom kváskovom chlebe, s mojou receptúrou. Jeho základom je mak, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, celozrnná pohanková múka, ľanové semienka, skorocelové semienka.  Časť surovín, niekedy všetky, pestujeme, samozrejme bez použitia chémie.

Informácie o výrobcovi

Žijem v krásnom prírodnom prostredí Katarínskej Huty, kde z čistých produktov ( v bio kvalite) našej lesnej záhrady , na kurzy kváskovania kupujem múky vhodné na kváskovanie. Kurzy  pečenia tradičného kváskového novohradského chlebíka robím po celom Slovensku a veľmi  sa teším , keď sa okruh kváskovačov rozširuje

Predajné miesto:
Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode.

Ďalšie predajné miesta:

Trhy v mestách a obciach: Lučenec, Banská Štiavnica ( Vianočný jarmok v Banskom múzeu a Festival kumštu a remesiel), Súdovce ( Milý malý trh), Svätý Anton ( pri starom Hostinci), Brhlovce ( pri kamenných obydliach), Bohunice ( pri Vodnom mlyne), Kokava nad Rimavicou ( Remeselná ulička na Kokavskom Koliesku ).

https://www.facebook.com/tvorimsrdcomlijus/

Meno a priezvisko/Názov: Ľudmila Hoffmanová - Novohradský kváskový chlieb
Adresa/Sídlo: Katarínska Huta 473 985 22 Cinobaňa
Telefonický kontakt: +421 950 431 397
+421 905 401 830
E-mail: lijusenka@gmail.com
Sociálne siete:

Adresa: Katarínska Huta, Cinobaňa-Katarínska Huta, Slovensko

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Ľudmila Hoffmanová – Novohradský kváskový chlieb”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *